Pilgrimsfärd med Sankt Mikael ärkeängeln del 2

Denna sida är tillägnad Ärkeängeln Mikael och de olika kyrkor och helgedomar där han är vördad på ett särskilt sätt. Följ med oss på vår pilgrimsfärd, och upptäck några viktiga skatter i Katolska Kyrkan! Vår tes är att S:t Mikael var närvarande inte bara vid många av de viktigaste händelserna i frälsningshistorien, utan också i Kyrkans historia.


[Del 1] [Del2] [Del 2B] [Del 3] [Del 4] [Del 5]


San Giovanni Rotondo

Sankt Mikael i takmålningen ovanför brödrakoret i Cappuccinernas kyrka i San Giovanni Rotondo (FG) Italien.

Monte Sant'Angelo

Det finns åtminstone tre berömda platser i Europa helgade åt den helige Mikael och dessa helgedomar förknippas med sannolika uppenbarelser av ärkeängeln, änglauppenbarelser.

Den första av dessa helgedomar, tillägnad Sankt Mikael, tycks vara den på berget Gargano i Italien med de första uppenbarelserna av ärkeängeln, bekräftade redan vid slutet av fyrahundratalet. Detta berg ligger i södra Italien, där halvöns stövelklack skjuter ut i Adriatiska havet, ett område som i antiken var en del av neapolitanska riket. Mikael visade sig för sankt Laurentius, biskop i Siponto, idag Manfredonia-stift.

Garganohalvön

Enligt traditionen var grottan där uppenbarelserna skedde ett ställe där de första kristna gömde sig för att undkomma förföljelserna. Under Gelasius I:s påvedöme hände det sig att en man som hette Gargano, en rik boskapsuppfödare, förlorade en värdefull tjur. Då Gargano och hans män letade efter tjuren kom de fram till denna grotta, men männen ville inte gå in i grottan. En av dem sköt in en pil för att egga upp tjuren. Pilen flög in i grottan, men till allas förundran återvände den till bågskytten.

Biskopen av Siponto, som var en av de medföljande männen, medgav att denna händelse var mycket märklig. Han bad och fastade i tre dagar för att kunna få veta betydelsen av denna mystiska händelse. Sedan uppenbarade sig Ärkeängeln för biskopen. Ärkeängeln förklarade att det var han själv som hade varit i grottan och som hade skickat tillbaka pilen, att han beskyddade denna plats och att biskopen borde bygga en kyrka till Mikaels och alla andra änglars ära.

Man kan för övrigt lägga märke till Mikaels storsinthet när han inkluderar alla de andra änglarna, så att även de bli ärade, vilket bekräftar en enkel sanning: hans överhöghet. Inte heller har Mikael någonsin, så vitt jag vet, uppmanat någon att bygga en basilika till sin egen ära, inte heller till sin och Gabriels och Rafaels tillsammans, hur stora även dessa ärkeänglar än är. Dessa tre ärkeänglar är allmänt prisade bland de sju andar som tjänar inför Guds tron.

Biskopen gick sedan in i grottan och upptäckte då, att den hade precis samma form som ett mycket vackert kapell. Där firade han den Heliga Mässan. Senare byggdes där en kyrka som fick namnet Monte Gargano efter tjurägarens namn. Den kallades sedan Monte Sant'Angelo till åminnelse av Mikaels uppenbarelse. Många under gjorde den berömd.
Mycket senare blev den ett rastställe för korsfararna längs deras väg mot det Heliga Landet. De många nåde- och ynnestbevis som erhölls genom ärkeängeln gjorde att platsen blev målet för många pilgrimer från hela Europa.

Även idag besöker många pilgrimer Monte Gargano. Padre Pio da Pietrelcina uppmuntrade pilgrimerna att besöka helgedomen; han hyste stor hängivenhet till Ärkeängeln med sådan kraft och omvittnade beskydd. Uppenbarelsens liturgiska fest blev fastställd till den 8 maj.

kyrkan_monte_sant_angelo.jpg

Sankt Mikaels basilika i Monte Sant'Angelo. Basilikans historia går tillbaka till 400-talet.

Det är bekräftat att i helgedomen på Monte Gargano har det skett fyra olika uppenbarelser. Den sista uppenbarelsen som registrerats var den från 1656. Då blev folket räddat från en svår landsplåga eller pest. Mikaels ingripande på Monte Gargano är också omvittnat i de stora segrarna i Siponti över goterna år 490 och över de grekiska neapolitanerna år 663.

I samband med den sistnämnda segern uppenbarade sig Mikael på nytt. Neapolitanerna hade beslutat att föra krig mot Siponto och Benevento. Biskopen bad då hela befolkningen att fasta och be under tre dagar för att be om S:t Mikaels ingripande. Mikael visade sig för biskopen och sa till honom att Gud hade hört deras bön; han uppmanade honom vidare att modigt säga till folket att angripa fienden kl 4 på anfallsdagen.

Vid detta klockslag skakades monte Gargano våldsamt och mörka moln höljde den. Plötsligt sköt våldsamma ljungeldar från berget som brinnande pilar och flög mot fienden och skingrade dem.

st_mikael_gargano.jpg

Sankt Mikaelsstatyn från 1507 av A.Contucci.Grottan i basilikan, Monte Sant'Angelo.

Festen till åminnelse av denna seger, den 8 maj 663, kallades i det gamla romerska breviariet Apparitio S. Michaelis , firades den 8 maj och spred sig i hela den latinska Kyrkan.


hem Förra sidan UPP