Pilgrimsfärd med Sankt Mikael ärkeängeln del 3

Denna sida är tillägnad Ärkeängeln Mikael och de olika kyrkor och helgedomar där han är vördad på ett särskilt sätt. Följ med oss på vår pilgrimsfärd, och upptäck några viktiga skatter i Katolska Kyrkan! Vår tes är att S:t Mikael var närvarande inte bara vid många av de viktigaste händelserna i frälsningshistorien, utan också i Kyrkans historia.


[Del 1] [Del2] [Del 2B] [Del 3] [Del 4] [Del 5]


Castel Sant'Angelo

castel_santangelo2b.jpg

Castel Sant'Angel, Rom

Ingen turist eller pilgrim i den Eviga Staden kan undgå, att se den strålande gyllene ängeln på toppen av Castel Angelo. Den änglalika gestalten finns där i åminnelse av en uppenbarelse av Mikael. År 589 svämmade floden Tevere över sina bräddar och till följd därav utbröt en farsot. Gregorius den Store blev vald till ny påve år 590. Han organiserade och ledde en botprocession genom Sankt Petri Stad, och hela folket bad om befrielse från den dödliga sjukdomen. Det sägs att under processionen dog ända upp till 80 personer.

Påven bar en bild av den Välsignade Modern, några säger att det var den som var målad av Sankt Lukas; den förvaras fortfarande i Santa Maria Maggiore. Processionen nådde Ponte Alieno. Denna förbinder kejsar Hadrianus jättelika gravmonument med Staden. Den kallades Hadrianus mausoleum och även "Il Castello". Från och med då är den känd under namnet Sant'Angelo.

Då botprocessionen närmade sig denna punkt syntes ett tät moln av skämd luft sväva framför målningen. Gregorius såg på toppen av det stora gravmonumentet en ängel som stack tillbaka ett blodigt svärd i skidan, under det att andra änglar sjöng Regina Coeli laetare! "Himmelens drottning, o gläd dig, halleluja! Honom som du har burit i ditt sköte, halleluja! är uppstånden, som Han hade lovat, halleluja!" På denna sång svarade den Helige Fadern "Bed nu för oss till Herren, halleluja!" Detta har blivit Påsktidens "Angelus".

st_mikaelrom_2.jpg

Sankt Mikaels staty av Raffaello da Montelupo,1544, i borgen Castel Sant'Angelo i Rom.

Då slutade pesten oväntat. Några år senare byggde påven Bonifacius !V (608-15) ett kapell till S:t Mikaels ära på toppen av det stora mausoleet. Senare blev kapellet på "taket" ersatt av en staty som under århundradenas lopp ofta blivit förstörd och lika ofta återuppställd på sin plats. Så fick kejsarens gravmonument namnet Castel Sant'Angelo, och den närliggande vägkorsningen namnet Ponte Sant'Angelo eller "Ponte del Santo Angelo". (St. Michaelis inter nubes, in summitate circi).

Sankt Mikaels bronsstaty av Vershaffelt gjuten av Giardoni,1752, uppe på Castel Sant'Angelo


HEM Förra sidan UPP