Protestantisk fundamentalism


Apokalyptisk thriller högst på USA-listor

Av Eva Johansson
En artikel publicerad i Svenska Dagbladet 9/9 2002

I den mest lästa romanen i USA i dag är en före detta generalsekreterare i FN envåldshärskare med säte i Irak. Han propagerar för globalisering och terroriserar världen med en armé kallad "fredsbevarare". Han bekämpas av en tapper kader kristna och till kristendomen omvända judar. Den som dör för sin tro är martyr och kommer automatiskt till himlen. Armageddon är precis runt hörnet och sista striden kommer att stå i Israel. "The Remnant" utkom i somras i en förstaupplaga på 2,75 miljoner och hamnade omedelbart högst på New York Times bästsäljarlista. Romanen är tionde delen av planerade fjorton i serien "Left Behind", en skönlitterär och bokstavstrogen tolkning av Uppenbarelseboken. Sedan 1995 har serien sålt i mer än 35 miljoner exemplar. Om man räknar in video, dvd och versionen för barn talar vi om över 50 miljoner. Förra årets roman, "Desecration", sålde mer än någon annan inbunden roman i USA 2001. Efter 11 september är suget efter apokalyptisk spänningslitteratur större än någonsin. I Sverige har knappt någon hört talas om vare sig serien eller dess två författare, Tim LaHaye och Jerry B Jenkins. Böckerna är till och med svåra att hitta i bokhandeln. Marknaden för kristna thrillers är uppenbarligen inte särskilt stor här. Men för den som är det minsta intresserad av de strömningar och idéer som rör sig i den amerikanska folksjälen - och som styr amerikansk politik i dag - är de angelägen läsning.

Tim LaHaye är seriens skapare och ideologiske motor, Jerry B Jenkins den som omsätter idéerna i litteratur. Båda är högerkristna. LaHaye är en 76-årig teolog och konservativ ideolog som upptäckt att romanformen är ett utmärkt sätt att sprida sina tankar till allmänheten. Han är anti-FN, anti-globalisering, anti-abort och anti-gay. Han är en av grundarna av Council for National Policy, en konservativ organisation som haft bland andra John Ashcroft och Oliver North som medlemmar. George W Bush vägrar, enligt uppgift, att lämna ut bandinspelningar av ett tal han höll för gruppen 1999. LaHaye tror helhjärtat på att Uppenbarelseboken förutsäger vad som kommer att hända vid tidens slut - en tro som han enligt en nyligen gjord undersökning (Time/CNN) delar med 59 procent av USA:s befolkning. Enligt samma undersökning anser 36 procent av alla amerikaner att Bibeln är Guds ord och att den ska tolkas bokstavligt. Den i svenska ögon bisarra ideologi som förespråkas i "Left Behind" ses av många republikanska ledare i USA som fullt normal. Lägger man ett högerkristet raster över några av de beslut som kommit från Vita Huset den senaste tiden blir de plötsligt begripliga. USA:s nej till stöd för FN:s program för familjeplanering framstår till exempel som helt följdriktigt. För att inte tala om planerna på en invasion av Irak - i Uppenbarelseboken styr ju Antikrist sitt välde från Babylon. Det är heller ingen slump att George W Bush väljer ett uttryck som "ondskans axelmakter" om de stater han ser som sina fiender. Och det republikanska stödet för Israel är en logisk ståndpunkt i den "kristna sionismen", som inte bara anser att Kristus ska återkomma till jorden när Israel kontrolleras av judar, utan också att judar måste erkänna att Jesus faktiskt var Messias. I "Left Behind" är nedvärderingen av judendomen inte ens inlindad.

När jag läser seriens första del kan jag nästan förstå dess framgång. Den är snärtigt skriven och spänningen är hela tiden på topp. Boken inleds med en dramatisk scen i ett flygplan där ett stort antal passagerare plötsligt försvinner spårlöst. När piloten/ hjälten kommer hem är hans kristna hustru och son också borta och han inser långsamt att det är Jesus som hämtat hem de sina. De som lämnats kvar står inför sju år av umbäranden i en värld plågad av Antikrist och av Guds vrede - allt i enlighet med Johannes uppenbarelse. Den nyfrälste piloten och några av hans vänner bildar en gerillastyrka som ska strida mot Antikrist. Romanen innehåller mer action än teologi, och ger listigt nog röst åt alla förbehåll och motargument en tvivlande läsare kan tänkas komma med. Men i del 10 är spänningen som bortblåst och prosan stendöd. Diverse hemskheter från Uppenbarelseboken prickas av en efter en alltmedan Gud skyddar de sina, men mest utrymme ägnas åt ett utdraget fritagningsförsök samt en tradigt återgiven avlyssning av Antikrist och hans medhjälpare. "Left Behind" skulle inte vara värd många gram trycksvärta om det inte vore för att miljontals läsare ser den som en lättillgänglig version av bibliska texter. För dem är Bibeln inte bara helt sann. Den är historia skriven i förväg.

Eva Johansson

Till KATOLIKnu