I Dagens Nyheter påstås i en artikel från den 10 juni att kardinal John Henry Newman skulle ha varit homosexuell och "mot alla odds" slutligen begravts tillsammans med sin älskare, Ambrose St John. Journalisten tolkar texten på Newmans gravsten "Ut ur skuggorna in i ljuset", som ett sätt för kardinalen att efter sin död "komma ut" som homosexuell.
Biskop Anders bad mig kolla upp dessa uppgifter. Jag har varit i kontakt med den brittiske prästen och Newmanexperten Ian Ker, tillika teolog vid Oxford University. Han avvisar å det bestämdaste dessa påståenden. Upprinnelsen skall ha varit en artikel i den brittiska tidningen The Guardian, som är , säger Ker, "väldigt anti-katolsk".
Det stämmer att kardinalen begravdes i samma grav som Ambrose St John, men, påpekar Ker, "om han hade varit homosexuell, skulle han aldrig bett om att få bli begravd i samma grav som sin vän, eftersom det skulle orsakat skandal och den prästgemenskap han tillhörde, oratorianerna, skulle ha blivit bestörta (" aghast").
St John och Newman studerade tillsammans i Rom och beslutade att tillsammans införa oratorianerna i England. St John avled före kardinal Newman och begravdes på en kyrkogård där flera oratorianer ligger begravda. Newman ligger i samma grav, hans kista står ovanpå St Johns.
Magnus Nyman, katolsk präst och professor i idé- och lärdomshistoria, påpekar att en klostergemenskap är en slags familjegemenskap, och att Newman ville bli begravd med sin bäste vän inte är märkligare än att man har familjegravar.
Ian Ker framhåller att man på den tiden, kardinal Newman avled 1890, inte hade några associationer till homosexualitet alls, och "förstod idén med verklig vänskap, något som många tyvärr inte gör idag".
Han tillägger att han är övertygad om att John Henry Newman inte begick en enda sexuell synd i hela sitt liv - "han sa vid ett tillfälle han inte kunde stå ut med tanken ens en gång".
Magnus Nyman framhåller att John Henry Newman själv ingående skrivit om sin kallelse till celibat:
"Han ser på sitt celibat som en ' heroisk sak'. Han inser att det kommer att bli svårt, men att i den missionssituation, som han menar att kyrkan befinner sig i i England, är celibatet det effektivaste sättet att verka. Kardinal Newman hade, uppger Magnus Nyman, inget mot att konverterade anglikaner, som är gifta, kan bli katolska präster, "men för sin egen del, och i sin syn på sin egen roll som präst är det något helt otänkbart."
Texten på kardinal Newmans gravsten kan inte tolkas på annat sätt än att han dels såg sitt beslut att bli katolik som att ta ett steg in i ljuset, dels, och framför allt, att döden är ett steg från det jordiska livet till det himmelska ljuset.
Jag har skrivit och påtalat detta för DN:s kulturredaktion och personligen till journalisten.
Maria Hasselgren/pressekreterare
Stockholms Katolska stift
Box 4114, 102 61 Stockholm
08-462 66 27, 070 252 19 30
maria.hasselgren@katolskakyrkan.se