Pressmeddelande


Fransk minister: Månggifte orsak till upploppen i förorterna

Från Sydsvenskan 16 november 2005

http://sydsvenskan.se/varlden/article127226.ece

Av TT-AFP

PARIS. Månggifte leder till problem på arbetsmarknaden, problem som varit en av orsakerna till upploppen i de franska förorterna.

Det anser Gérard Larcher, statsråd med ansvar för arbetsmarknadsfrågor.

Enligt ministern saknar en del av ungdomarna i de polygama storfamiljerna en manlig förebild och får ett asocialt beteende, som gör dem oattraktiva på arbetsmarknaden.

- Om folk är oanställbara kommer de inte att bli anställda, konstaterade ministern i en intervju för Financial Times.

Larcher fick visst medhåll från Bernard Accoyer, regeringspartiet UMP:s gruppledare i nationalförsamlingen.

Polygami är "säkerligen en av orsakerna "till oroligheterna, inte minst med tanke på storfamiljernas trångboddhet, sade Accoyer på onsdagen till radiokanalen RTL.

Månggifte är förbjudet i fransk lag, men enligt myndigheternas uppskattning finns det mellan 10000 och 30 000 polygama familjer i landet.

De båda högerpolitikerna var dock inte först ut med att lansera polygamiteorin.

Den franska akademins ständiga sekreterare, historikern Héléne Carrére, gjorde häromdagen flera kontroversiella uttalanden i ryska medier när hon ombads förklara roten till dagens förortsproblem.

- Många afrikaner är polygama. I en lägenhet bor det tre eller fyra kvinnor med 25 barn. De är så till den grad trångbodda att det inte längre är några lägenheter utan Gud vet vad! Man kan förstå varför de här barnen driver omkring på gatorna, sade hon till den ryska tv-kanalen NTV.

Trots att lugnet på onsdagen fortsatte att återvända till de franska förorterna skulle senaten rösta igenom den tre månaders förlängning av undantagstillståndet som nationalförsamlingen sade ja till i tisdags.

På onsdagen visade också en opinionsmätning att den som framför allt gynnas av oroligheterna är den kontroversielle inrikesministern Nicolas Sarkozy.

Enligt Ipsos mätning, gjord för veckotidningen Le Point, är nästan två tredjedelar av fransmännen positivt inställda till ministern. Premiärminister Dominique de Villepin hamnar långt efter, även om också han ökar i popularitet.

Mätningen visar dessutom att Sarkozy har ett mycket starkt stöd hos extremhögerns väljare, enligt tidningen Nouvel Observa-teurs nätupplaga. (TT)

Torun Börtz