Enskilda författare och en del judiska ledare har brännmärkt påven Pius XII som ”Hitlers påve”, för att han inte skulle ha gjort tillräckligt för att rädda judar undan Förintelsen. Nu visar diplomatiska dokument som att den blivande påven Pius XII under sin tid iVatikanens diplomatkår uttryckte starka antinazistiska åsikter i privat korrespondens med höga amerikanska tjänstemän. Dokumenten har nyligen hittats av historikern och jesuiten Charles Gallagher i arkiv efter Joseph Kennedys arkiv. Joseph Kennedy var John F Kennedys far ochUSA:s ambassadör iEngland 1938-40. Ett av dokumenten är ett konfidentiellt memoramndum skrivet i april 1938 där kardinal Eugenio Pacelli, den blivande Pius XII, skriver att kompromisser med nazisterna ”inte kan komma ifråga”.
Det andra dokumentet är en rapport från en amerikansk senator som återger ett långt samtal 1937 där kardinal Pacelli kallade Hitler en “i princip ond människa” och en ”opålitlig galning”. Historiker, som granskat dokumentet, säger att de visar att den man som skulle bli påven Pius XII inte var nazistsympatisör, och att han var övertygad om att nazisterna var ett hot mot den katolska kyrkan och stabilitet i Europa.
Pius XII har kritiserats för att ha varit alltför passiv under Förintelsen. Det bör dock i sammanhanget påvekas det var han som 1937 stod bakom den påvliga rundskrivelsen Mit brennender Sorge där all rasism fördöms i skarpa ordalag. Efter andra världskriget har det från judiskt håll vid ett flertal tillfällen framförts tacksamhet för den hjälp som påven och katolska kyrkan gav judar under kriget.
Moshe Sharatt, staten Israels förste utrikesminister och andre premiärminister, besökte personligen Pius XII och sa i det sammanhanget: ”min första plikt är att å det judiska folkets vägnar tacka påven, och genom honom den katolska kyrkan, för allt de gjort i olika länder för att rädda judar”.
Golda Meir, sedermera premiärminister i Israel, sände detta telegram till Vatikanen så fort hon hört att Pius XII gått bort: ”Vi delar mänsklighetens sorg över påven Pius XII frånfälle. I en generation som drabbats svårt av krig och umbäranden, upprätthöll han idealet om fred och medkänsla. När vårt folk under nazisternas ohyggliga decennium vid makten drabbades av ett fruktansvärt martyrium, höjde påven sin röst i försvar för offren. Vårt tid har berikats av en röst som högt vågat tala om de moraliska värden som höjer oss över vardagens turbulens. Vi sörjer en fredens tjänare”.
I katolska kyrkan i Sverige verkade i decennier prästen Kasimir Vilnis, som under kriget var präst i Litauens huvudstad Villnius. När Tyskland ockuperade Litauen gömde han den judiske mannen David Pachin först i kyrkans sakristia, och sedan, när risken för upptäckt blivit alltför stor, i ett av uthusen. David Pachin tack vare detta kriget, kunde ta sig till USA och har vittnat om fader Kasimirs hjälp i bokej ”Muted voices. Jewish survivors of Latvia remembers”.