Sekularismen behöver inspireras av den gyllene regel, som finns förhanden i alla religioner: "Gör mot andra det du skulle vilja att de gör mot dig", säger teolog.
Monsignor Piero Coda, ordförande i sammanslutningen för italienska teologer framkastade detta förslag, när han talade vid Valentini- palatset, huvudkvarter för Roms provinsialråd i fredags, när landet iakttog en dag ägnad åt islamisk-kristen dialog.
Monsignore Coda sade, att sekularism inte är en ny kultur "utan villkoret för samexistens för alla kulturer….Mer än en metod uttrycker sekularismen en innebörd."
"Den situation vi lever i tvingar oss att erkänna, att dialogen mellan religionerna har en bestämd civilrättslig innebörd", hävdade han. Därför är det nödvändigt, att i den andre se "en bärare av positiva värden", sade monsignoren.
För teologen och ekumenen fader Giovanni Cereti, medlem av Religionernas världskonferens för fred, är det viktigt att inse, att trots att den allmänna opinionen ser "religionerna som orsaker till krig och splittring", är de i verkligheten "källor till fred".
Professorn i ekumenik vid den påvliga fakulteten Marianum efterfrågade ytterligare reflektion över Andra Vatikankonciliets deklaration "Nostra Aetate" om Kyrkans relationer med andra icke-kristna religioner, publicerad för 40 år sedan.
Ivor Roberts, Storbritanniens ambassadör i Italien, refererade till sitt lands plan att förhindra terrorism och erbjöd förslag att hjälpa moskéerna att undvika ytterligheter.
I detta sammanhang anhöll han om fastställande av "lagar som straffbelägger uppeggande till religiöst och rasistisk hat och som klart fastställer, att upphöjandet av terrorism inte är ett legitimt politiskt uttryck".
Han refererade till olika nivåer av dialog och samexistens - "faktiskt strukturellt, politiskt och internationellt" - och betonade, att ibland "är immigranterna privilegierat centrum för ett främlingshat, som slutar med att man förkastar samexistens, endast sprider hat, okunnighet och till och med en känsla av överlägsenhet".
Den protestantiska pastorn Maria Bonafede, ordförande för det så kallade "Waldensiska bordet", betonade, att den dialog hennes kamrater gynnar utifrån sin religiösa trosbekännelse "blir förverkligad i samexistensen och i uppbyggandet av meningsfullhet i relationerna med varandra".
Dagen ägnad åt islamisk-kristen dialog slutade med en guidad tur i Roms största moské.
ZE05103104
Översättning till svenska från zenit.org engelsk text.