Genom biskoparnas försorg riktas dessa anvisningar till kyrkoherdar och deras medbröder och medarbetare i "cura animarum" och utgör på ett betydelsefullt sätt en del av de reflektioner som påbörjades redan för några år sedan.
Med publicerandet av Anvisningarna om ämbetstjänsten och prästernas och de ständiga diakonernas liv, jämsides med det som finns i den "Interdikasteriala" instruktionen Ecclesiae de mysterio och rundbrevet Prästen och det tredje kristna millenniet, Ordets lärare, sakramentens förvaltare och gemenskapens ledare, finner vi genklang från dokumenten i Andra Vatikankonciliet, särskilt Lumen Gentium, Presbyterorum Ordinis, Katolska Kyrkans Katekes och Kyrkolagen (CIC), vilka oavkortade kommer till uttryck hos Läroämbetet.
Dokumenten följer samma spår som den stora missionsimpulsen i Duc in altum¸ som med nödvändighet leder till den oundvikliga uppgiften att evangelisera under det tredje kristna millenniet. Av detta skäl, och även med tanke på de många framställningar som gjorts i den världsvida överläggningen i denna sak, har det förefallit lämpligt att ta tillfället i akt att presentera en läroavdelning med element som kommer att framkalla en reflektion över dessa fundamentala teologiska värden, som driver fram missionsverksamhet och som ibland är förbisedda.
Relationen mellan den ecklesiologiska (kyrkliga - pneumatiska dimensionen, som direkt berör den prästerliga verksamheten och den ecklesiologiska dimension, som hjälper oss att förstå innebörden av dess specifika funktion, har framhävts.
"Instruktionen" har det underliggande syftet att visa speciell ömhet mot de präster som utför sin värdefulla uppgift som kyrkoherdar, och som sådana, ofta under otaliga svårigheter, alltid befinner sig mitt bland människor. Det delikata och värdefulla uppdrag de har ger möjlighet att erbjuda större klarhet beträffande den väsentliga och vitala skillnad, som finns mellan det allmänna prästadömet och det vigda prästämbetet. Detta ger i sin tur upphov till en rätt förståelse av den prästerliga identiteten och den väsentliga sakramentala dimensionen hos den vigde tjänaren.
Eftersom det har varit avsikten att följa den linje som antytts av den Helige Fadern i hans högtidliga tal till kongregationens plenarförsamling, vilket är särskilt rikhaltigt i sina praktiska förhållanden, förefaller det här vara till hjälp att tillfoga detta här:
1. Med stor glädje välkomnar jag er med anledning av plenarförsamlingen för den prästerliga kongregationen. Jag välkomnar hjärtligt kardinal Dario Castrillón Hoyos, prefekt för kongregationen, och jag tackar honom för hans vänliga ord riktade till mig i alla de närvarandes namn. Jag välkomnar kardinalerna, biskoparna och deltagarna i er plenarförsamling, som har fokuserats på ett viktigt ämne i kyrkans liv: Prästen, herden och vägvisare för församlingen. Genom att betona prästens funktion i församlingen drivs man att framhålla den centrala karaktären hos Kristus, något som alltid borde vara framträdande i kyrkans mission. Kristus är närvarande i sin kyrka på det mest sublima sätt i Altarets allraheligaste sakrament. I den dogmatiska konstitutionen Lumen gentium lär Andra Vatikankonciliet, att prästen handlar in persona Christi, när han firar mässoffret och förvaltar sakramenten (jfr n.10). Som min vördade företrädare Paulus VI så träffande iakttog i sin encyklika Mysterium fidei, som följde på Konstitutionen Sacrosanctum Concilium, n 7, är Kristus även närvarande genom predikan och vägledning av de troende, uppgifter som prästen är personligen kallad till (jfr AAS 57).
2. Kristi närvaro, som sålunda äger rum på ett dagligt och ordinärt sätt, gör församlingen till en autentisk gemenskap av troende. Det är därför av fundamental vikt för församlingen att ha en präst som sin herde, och titeln herde är specifikt reserverad för prästen. Den heliga prästvigningen är det nödvändiga och oersättliga villkoret för honom att vara giltigt utnämnd till kyrkoherde (jfr Kyrkolagen (CIC), kan 521). Säkerligen kan andra troende aktivt samarbeta med honom, även på heltid, men eftersom de inte har tagit emot det särskilda prästämbetet kan de inte ersätta honom som herde.
Det som bestämmer denna enastående kyrkliga centrala karaktär hos prästen är den fundamentala relation han har med Kristus, huvudet och herden, som sin sakramentala representation. I den apostoliska maningen Pastores dabo vobis, noterade jag, att "prästens relation till kyrkan finns inskriven i den relation prästen har med Kristus, så att den "sakramentala representationen" för Kristus tjänar som grund och inspiration för prästens relation till kyrkan" (n.16).Den kyrkliga dimensionen tillhör det vigda prästämbetets substans. Den står helt i kyrkans tjänst, så att den kyrkliga församlingen har ett absolut behov av det tjänande prästämbetet för att ha Kristus, huvudet och herden, närvarande i sig. Om det allmänna prästadömet är ett resultat av det faktum, att det kristna folket är utvalt av Gud som en bro till mänskligheten, och att varje troende tillhör detta folk, är det tjänande prästämbetet frukten av ett utväljande, av en särskild kallelse: "han kallade sina lärjungar och bland dem valde han ut tolv " (Luk 6:13-16). Tack vare det tjänande prästämbetet har de troende gjorts medvetna om sitt allmänna prästadöme, och de lever detta (jfr Ef 4:11-12); Prästen påminner dem om, att de är Guds folk och gör dem i stånd att "frambära andliga offer" (jfr 1 Pet 2:5), genom vilka Kristus själv gör oss till en evig gåva åt Fadern (jfr 1 Pet 3:18). Utan Kristi närvaro, representerad av prästen, gemenskapens sakramentale vägledare, skulle gemenskapen inte vara någon kyrklig församling i dess fullhet.
3. Som jag sade tidigare, är Kristus närvarande i kyrkan på ett eminent sätt i eukaristin, källan och höjdpunkten i det kyrkliga livet. Han är verkligen närvarande i det heliga offrets firande, och när det konsekrerade brödet förvaras i tabernaklet som "som det andliga hjärtat hos ordensfolket och församlingsgemenskapen" (Paulus VI, Encyklika Mysterium fidei, AAS 57).
Av denna anledning rekommenderar det Andra Vatikankonciliet att "kyrkoherdarna garanterar, att firandet av det eukaristiska offret är centrum och kulmen i hela den kristna gemenskapens liv" (Dekr. Christus Dominus, n 30). Utan den eukaristiska tillbedjan som dess slående hjärta torkar församlingen ut. Här är det till hjälp att minnas, vad jag skrev i det apostoliska brevet Dies Domini: "Bland de många aktiviteterna i församlingen är ingen lika vital eller lika församlingsbildande som söndagsfirandet av Herrens dag och hans eukaristi" (n 35). Ingenting skall någonsin kunna ersätta det. Ordets liturgi är i sig själv, när det verkligen är omöjligt att tillförsäkra söndagen närvaro av en präst, något lovvärt för att hålla tron vid liv, men man måste alltid ha det regelbundna firandet av eukaristin som ett mål att uppnå. Där det saknas en präst, måste man alltid be Herren med tro och ihärdighet att få fram talrika och heliga arbetare till hans skörd. I Pastores dabo vobis upprepade jag, att "idag borde den bedjande förväntan om nya kallelser bli en alltmer kontinuerlig och allmänt spridd vana inom hela den kristna gemenskapen och i var och en av dess delar" (n 38). Härligheten i den prästerliga identiteten, det väsentliga utövandet av den pastorala ämbetstjänsten tillsammans med ansträngningarna hos hela gemenskapen i bön och personlig botgöring är de oersättliga elementen i en angelägen pastoral aktivitet för att rekrytera kallelser. Det skulle vara ett fatalt misstag att resignera inför nuvarande svårigheter och handla som om vi skulle förbereda oss själva på en morgondagens kyrka, som några tänker sig vara nästan utan präster. På detta sätt skulle de åtgärder som gjorts för att avhjälpa den närvarande bristen, trots den goda viljan, vara skadliga för den kyrkliga gemenskapen.
4. Dessutom är församlingen en privilegierad plats att kungöra Guds Ord. Den omfattar en variation av former, och varje troende är kallad att ta aktiv del däri, särkilt med vittnesbördet om ett kristet liv och den klara förkunnelsen av evangeliet, såväl för icketroende för att föra dem till tron som för de redan troende för att instruera dem, stärka dem och uppmuntra dem till ett innerligare liv. Vad beträffar prästen "förkunnar han ordet i kraft av sin ställning som "präst", som en som har del av Kristi och kyrkans profetiska ämbete" (Pastores dabo vobis, n 26). För att troget uppfylla detta tjänande i ämbetet, motsvarande den gåva han tagit emot, bör han "först av allt utveckla en personlig förtrolighet till Guds Ord" (ibid). Även om han kan överträffas i förmågan att tala av icke vigda medlemmar av de troende, skulle detta inte reducera hans ställning som den sakramentala representationen av Kristus, huvudet och herden, och effektiviteten av hans predikande härrör från denna identitet. Församlingsgemenskapen behöver detta slag av effektivitet, speciellt vid det mest karakteristiska momentet i proklamationen av Ordet av vigda tjänare: av detta skäl är den liturgiska proklamationen av evangeliet och homilian som åtföljer den båda reserverade för prästen.
5. Även funktionen att vägleda församlingen som herde, kyrkoherdens egentliga funktion, härstammar från hans unika relation till Kristus, huvudet och herden. Det är en funktion som har en sakramental karaktär. Den har inte anförtrotts prästen av församlingen, utan genom biskopen, den kommer till honom från Herren. Att ånyo bekräfta detta klart och utöva denna funktion med ödmjuk auktoritet är en nödvändig tjänst för sanningen och för den kyrkliga gemenskapen. Samarbetet med andra, som inte har tagit emot denna sakramentala gestaltning till Kristus, är något önskvärt och nödvändigt. Emellertid kan dessa inte på något sätt ersätta kyrkoherdens speciella pastorala uppgift. Extrema fall av prästbrist, vilket nödvändiggör ett mer intensivt och omfattande samarbete av troende, som inte mottagit prästerlig ämbetstjänst, i den pastorala omsorgen i församlingen, utgör inte något undantag från detta väsentliga kriterium för själavården, som oemotsägligt fastställts genom kanonisk norm (jfr Kyrkolagen (CIC), can 517). På denna punkt, mycket aktuell i dag, är "Interdikasteriala" maningsorden Ecclesiae de mysterio, som jag på ett särskilt sätt tillstyrkte, en säker vägledning att följa.
Kyrkoherden skall i uppfyllandet av sin plikt som vägledare, något som är hans personliga ansvar, säkerligen kunna få hjälp från de konsultativa fall, som förutsetts av den kanoniska lagen (jfr Kyrkolagen (CIC), kan 536-537); men dessa måste förbli trogna mot sin realitet som konsultativa fall. Därför är det nödvändigt att akta sig för varje form som tenderar att de facto försvaga kyrkoherdens ledarskap, ty själva strukturen hos församlingsgemenskapen skulle bli förstörd.
6. Jag riktar nu mina kärleksfulla och tacksamma tankar till kyrkoherdarna världen över, särskilt till dem som arbetar i evangelisationens utposter. Jag uppmuntrar dem att fortsätta i sitt krävande uppdrag, som är så dyrbart för hela kyrkan. Jag rekommenderar var och en att i det dagliga utövandet av pastoral omsorg vända sig till den moderliga hjälpen från den välsignade Jungfrun Maria, under det han söker leva i djup gemenskap med henne. I det tjänande prästämbetet finns det, som jag skrev i Brev till prästerna med anledning av Skärtorsdagen 1979, "en underbar och inträngande dimension av närhet till Kristi Moder" (n 11). När vi firar den heliga mässan, kära prästbröder, är Frälsarens Moder bredvid oss Hon introducerar oss i sin gudomlige Sons försoningsoffers mysterium. "Ad Jesum per Mariam": må detta vara vårt dagliga program i andligt och pastoralt liv!
Med dessa tankar vill jag försäkra er om min hågkomst i bönen, jag ger var och en av er en speciell apostolisk välsignelse, som jag glatt utsträcker till alla prästerna i världen.