Vid sin första allmänna audiens, som hölls på Petersplatsen inför drygt 15 000 pilgrimer på onsdagen, tackade påven än en gång Gud som utvalt honom till Petersämbetet. Han berättade också varför han valt namnet Benedikt.
- Jag valde namnet, för att betona bandet till den vördnasvärde påven Benedikt XV, som ledde kyrkan genom de turbulenta åren under första världskriget. Han var en uppriktig och modig fredsprofet som ihärdigt och modigt kämpade först för att undvika kriget, och sedan för att begränsa dess fruktansvärda konsekvenser. Övertygad om att verklig fred mer än något annat är en god gåva från Gud, en ömtålig och dyrbar gåva att be om, säkra och genom varje människas bidrag, bygga upp dag efter dag, vill jag vill gå i hans fotspår, till tjänst för försoning och samförstånd mellan folk.
- Namnet Benedikt för också tankarna till den store grundaren av västkyrkans klosterliv, den Helige Benedikt av Nursia, som tillsammans med Cyrillus och Methodius är Europas skyddshelgon. Han grundade Benediktinorden vars utbredning ledde till att kristendomen fick en enorm tillväxt och inflytande på den europeiska kontinenten. Av det skälet är den Helige Benedikt mycket vördad i Tyskland, särskilt i Bayern, mitt eget hemland: han är i sig själv en grundläggande referenspunkt för Europas enhet, och ett kraftfullt vittnesbörd om den europeiska kulturen och civilisationens odiskutabelt kristna rötter.
Påven vädjade om den Helige Benedikts hjälp att “hålla fast vid Kristus som den centrala gestalten i våra liv. Må han alltid komma först i våra tankar och våra gärningar!”.
Maria Hasselgren
Pressekreterare
Stockholms katolska stift
08-462 66 27, 070-252 19 30
maria.hasselgren@katolskakyrkan.se