Protestantisk författare frågar: Är reformationen över?

Mark Noll om katolikers och evangeliskas förbättrade relationer

Wheaton, Illinois , den 5 oktober 2005 (Zenit.org) - Från att ha varit motståndare efter reformationen till att bli fränder under senare år utformar katoliker och evangeliska protestanter nya överenskommelser och likställda punkter i gemensamt kristet påstående.

Så säger Mark Noll, McManis, professor i kristet tänkesätt vid Wheaton College, erfaren rådgivare vid institutet för "Study of American Evangelicals" (studium om amerikanska evangeliska kristna) och medförfattare till "Är reformationen över?: En evangelisk bedömning av samtida romersk katolicism" (Baker Publishing Group) tillsammans med Carolyn Nystrom.

Noll delgav Zenit, hur han tror, att katolikerna och de evangeliska överbryggar klyftan - och vad som fortfarande kan stå i vägen för den kristna enheten.

Fråga: Vilket bevis har du sett på en stigande varm relation mellan katoliker och de evangeliska på senare tid? Skulle du kort kunna beskriva, vilken relationen har varit mellan de två grupperna i det förgångna?

Noll: Historiskt sett var de evangeliska protestanterna och de romerska katolikerna motståndare.

Från tiden kort efter reformationen på 1520-talet fram till 1960-talet var den klassiska protestantiska bilden, att den Katolska Kyrkan hade förvrängt kristendomen, och den klassiska katolska bilden var, att protestanterna hade fördärvat kristendomen.

Även om det är möjligt att finna synpunkter med mer nyanser i de mellanliggande århundradena, började tingen allvarligt förändras först på 1950- och 1960-talen. Vittnesbörd om dessa förändringar finns i överflöd från varje sida.

Fler och fler av de evangeliska och katolikerna deltar i "ad hoc" eller para- kyrkliga religiösa rörelser som Alpha.

Fler och fler kontakter i avsikt att få samarbete till stånd har gjorts i politiska angelägenheter, särskilt mellan kulturellt konservativa katoliker och kulturellt konservativa evangeliska kristna, men även i några frågor mellan kulturellt liberala katoliker och kulturellt liberala protestanter.

Det finns mer evangelisk respekt för ledande katoliker sådana som moder Teresa och Johannes Paulus II och mer katolsk respekt för ledande evangeliska kristna sådana som Billy Graham.

Många evangeliska kristna drar i det akademiska livet nytta av undervisning eller av modeller från katolska intellektuella, sådana som Alasdair MacIntyre eller Charles Taylor, och åtminstone några få katolska akademiker drar nytta av protestantiska intellektuella, sådana som Alvin Plantinga.

I många lokala grannskap för bibelstudier i hemmen - vanligen organiserade av kvinnor för kvinnor- in både katoliker och evangeliska kristna att studera Skrifterna tillsammans.

Formella dialoger, som sattes i gång av Vatikanen efter Andra Vatikankonciliet, har hjälpt till att minska spänningarna, så även ett stort och växande antal möjligheter för katoliker och evangeliska kristna att föra dialog informellt i många olika miljöer.

Informella men synliga rörelser som "De evangeliska och katolikerna tillsammans" har även kastat strålkastaren på möjliga vägar till samarbete.

Fråga: Vilka frågor har i synnerhet fört de evangeliska och katolikerna samman? Kanske oro för samkönat äktenskap och den stigande fientligheten mot traditionellt äktenskap?

Noll: Mycket märkbart är att politiska frågor, sådana som motstånd till abort på begäran och till samkönat äktenskap, definitivt spelat roll.

Min medförfattare, Carolyn Nystrom, och jag känner dock, att de jordbävningslika förändringarna i religiösa angelägenheter kan var ännu viktigare.

Vi har sett vittnesbörd på, att åtminstone några katoliker och några evangeliska upptäcker punkter med gemensamt kristet påstående- om Treenigheten, om Kristi verk att försona syndarna, om Bibelns karaktär att tala sanning - och de att sedan på den grunden gör framsteg i dialog beträffande kvarstående skillnader, men även samarbetar i ett stort antal sociala och religiösa angelägenheter.

Fråga: I vilken utsträckning har långvariga fientligheter från de evangeliskas sida mot katolikerna verkligen övervunnits?

Noll: Jag tror, att det bästa svaret torde vara "i viss utsträckning". Just i dag fick jag två E-postbrev minuterna efter varandra.

Det ena var en återblick i en kanadensisk tidning, i vilken författaren mer eller mindre firade krossandet av de tidigare fientligheterna mellan de två lägren. Det andra var en lång lista på omkring 30 bibelställen, som kompilatorn, en före detta katolik, som hade blivit evangelisk , presenterade för att visa, hur ond och farlig den Katolska Kyrkan fortfor att vara.

Jag tror, att dessa två E-postbrev skulle kunna representera ytterligheter i evangeliska attityder mot katoliker, men det skulle kunna vara möjligt att hitta ståndpunkter i varje övergångsstadium jämsides med skalan, som finns mellan dessa ytterligheter.

Fråga: Finns det något som i synnerhet de evangeliska finner attraktivt i den Katolska Kyrkan? Dess sociallära? Johannes Paulus II:s läroämbete?

Noll: De evangeliska kyrkorna tenderar att vara populistiska och inte alltför mycket intellektuella, men bland de evangeliska akademikerna tror jag, att det finns en växande respekt för katolska intellektuella traditioner som Thomas av Aquinos filosofi eller Leo XIII:s sociallära.

Säkerligen är det fallet med de många evangeliska kristna, som beundrade Johannes Paulus II för hans tappra liv i tjänsten under nazisterna och kommunisterna och även för hans påtagliga, kristna fromhet som påve.

Carolyn Nystrom och jag har båda ett par personliga bekanta, som även har kommit att värdesätta traditionen i högre grad, att betona de korporativa dimensionerna i kristen tro och att glädjas åt kristen litteratur från hela Kyrkans förgångna tid.

Hos alla sådana människor finns det nästan oundvikligen mer respekt för åtminstone några aspekter i kristen tradition och några ledande förebilder i katolsk historia.

Och det säger sig självt, att på många hetsiga kulturella politiska frågor, sådana som motstånd till begärd abort, har många evangeliska blivit mycket stimulerade av katolska ledare.

Fråga: Vad är den vanliga känslan hos de evangeliska inför Maria? Blir de värmda av henne? Vilka hinder finns kvar?

Noll: Maria förblir en punkt, där man kört fast av ett antal orsaker. Med vår starka betoning på Kristus som den ende försonaren för syndare, är vi evangeliska ängsliga inför allt tal om Maria, som får henne att låta som en frälsare.

Praktiskt taget, tror jag, att det som de flesta katoliker betraktar som tillgivenhet för Maria, av de evangeliska uppfattas som tillbedjan av Maria.

Dessutom förstår de evangeliska kristna i stort sett inte, vad man ganska klart ger uttryck åt i dokument, sådana som Katolska Kyrkans Katekes: Maria står som den första bland de trogna i Kristi brud.

Marias centrala karaktär i Kyrkan och identifikationen av Kyrkan med Kristus är katolska övertygelser, som de flesta evangeliska personer inte förstår. Sådana frågor är mycket känsliga, eftersom de kombinerar renodlad lära och populära seder.

Beträffande sådana frågor har någon utveckling troligen gjorts genom ansträngningar hos katolska ledare att noggrant ge uttryck för, vad den katolska traditionen verkligen påstår och inte påstår om Maria.

Evangeliska kristna som tar sig tid att studera sådana noggranna påståenden blir uppmuntrade, åtminstone i någon mån i fråga om katolska bruk, men attityderna mot Maria förblir en stor skillnad mellan de två traditionerna.
Särskilt bland de allvarliga troende bland lekmännen - som mycket väl vet vilka bruk de uppskattar eller fruktar, men inte kan erbjuda sofistikerade teologiska förklaringar - förblir möjligheten till ömsesidig misstänksamhet hög.

Fråga: Vad är utmärkande för aktuell katolsk-evangelisk växelverkan i dagens delade kristendom?

Noll: Kristna troende, vare sig de är katoliker eller evangeliska, som tror på "de heligas samfund", borde uppmuntras genom nya diskussionsnivåer, ömsesidig undervisning och dialog, som inte hade åstadkommits sedan början av 1500-talet.

Min egen känsla är, att eftersom kulturerna i Väst i allt större utsträckning blir sekulariserade, är det lättare för troende av skilda typer att tillsammans bejaka grundläggande kristna läror - om Treenigheten, om Kristus som Guds Ord, om Skrifterna som auktoritativ uppenbarelse från Gud - medan de inte desto mindre fortfarande är i stånd att erkänna, att allvarliga skillnader fortfarande skiljer de större strömmarna i kristen tradition.

Från en annan synvinkel har dessa nyare kristna rörelser, eftersom den kristna tron så snabbt gör framsteg i delar av världen, som inte passerade genom reformationen och motreformationen - mycket av Afrika, Asien och Stilla havet - inte samma investering i gamla religiösa gräl som katolikerna och protestanterna i Väst.

De befattar sig mer med kristen tro som reaktion på svårigheter i dag och befattar sig långt mindre med historiska skillnader. När denna attityd glider tillbaka till Väst, bleknar gamla motsättningar i betydelse.

Carolyn och jag kom till slutsatsen, när vi arbetade med boken,. att eftersom både den Katolska Kyrkan och den evangeliska världen båda går snabba förändringar till mötes, är det svårt att förutsäga framtiden.

Det är dock troligt, att förbindelserna mellan en viss typ av evangeliska och en viss typ av katoliker kommer att fortsätta att utvidgas och fördjupas, även om jag inte tror, att vi skulle kunna göra den förutsägelsen för alla evangeliska och alla katoliker som helhet.

Översättning till svenska från zenit.org. engelsk text.

top

Till KATOLIKnu