Denna sida uppdaterades 2019-04-04
För många är påsken ett firande av vinterns slut, en tid då man ser fram mot den kommande sommarens värme och en chans att ta av sig de tunga, mörka vinterkläderna för vårens ljusa färger. Det är även en tid för många älskade traditioner.
Påsktraditioner sådana som påskkaniner, påskägg och påskkorgar har blivit kännetecken på dessa firningar av våren, likväl ligger det mer i dem än det som möter ögat.
Ingen av dessa symboler är mer välkända än påskharen. Och bland alla symboler för vårtiden har ingen en mer unik bakgrund än denna långörade man som delar ut choklad.
Att knyta samman äggen med påskkaninen är i själva verket av sent datum. Det sägs vara resultatet av en annonskampanj av europeiska godistillverkare, som ville göra reklam för sin produkt.
Ägget betraktas som en symbol för fruktsamhet och en viktig del av påskfirandet.
Alla vet, att om det finns påskägg - behöver man något att lägga dem i - påskkorgen.
Påskkorgen har sitt ursprung i en mycket gammal katolsk sed att ta mat för påskmiddagen till mässan, för att den skall bli välsignad.
Påskkorgen kombinerad med en annan tradition, "kaninboet" framställt i plastägg fyllda med godis och leksaker.
Alla påsktraditioner har en sak gemensamt, de symboliserar slutet på vintern och början på nytt liv.
De vita liljorna pryder kyrkornas altaren i många trakter. Liljorna ställer man fram varje Påsk, men varför?
Påskliljan har fått sin namn från Bibeln, ty man hänvisar till Jesus som "liljan i dalen".
Enligt Bibeln representerar den vita färgen renheten. Blomman har skapats likt en trumpet, som förkunnar: "Han är uppstånden, ja han är sannerligen uppstånden!".
I den judiska skrift som kallas "Tanakh", står det i Höga visan 2:1 "Jag är en vildros på Sharons slätt, en lilja i dalen". Tanakh är den judiska skrift, som också är Gamla Testamentet i den kristna heliga Bibeln. "Liljan i dalen" (Liljekonvaljen, Lilium convallium; convallis = dal omsluten av berg [lat] ) används som en profetia om den kommande Kristus.