Indonesier visar intresse för katolicismen....

Indonesier visar intresse för katolicismen, påstår biskopar.
Miljoner katekumener och andra är intresserade av tron

Översättning till svenska från: Zenit.org


Vatikanstaten , 20 mars 2002 (Zenit.org). I världens största land tycks katolicismen vara livfull.


Biskopar från Indonesien rapporterar vid sina vart femte år förekommande besök hos den Heliga Stolen, ett stort antal katekumener och ett växande intresse för tron i sitt land.

Katolikerna i Indonesien uppskattas till mellan 6, 5 miljoner (Kyrkans statistik) och 10 miljoner (regeringens statistik).

Talesmannen för Indonesiens biskopskonferens, biskop Martinus Situmorang från Padang, förklarade olikheten i statistiken för Fides- tjänsten.

Det nuvarande antalet döpta katoliker är 6,5 miljoner, men dessutom finns det åtminstone 2 eller 3 miljoner katekumener och andra, som känner sig dragna till den katolska tron, och som gör anspråk på att vara katoliker, trots att de inte är döpta, sade han.

I Indonesien erkänner regeringen fem religioner: islam, buddism, hinduism, katolicism och protestantism.en persons religion uppges genom identitetshandlingar, sade biskop Situmorang.

Våra katolska gemenskaper är dynamiska, ivriga att dela med sig av tron, även om det är en lång väg att gå, och det finns många, många människor som väntar på att höra det glada budskapet i evangeliet, tillade han.

Dock söker man inte värva proselyter i våra religiösa gudstjänster och i den sociala och undervisande verksamheten, som är högt uppskattad av lokalbefolkningen, sade han. Vårt enda syfte är att ge påtagliga tecken på kristen kärleksverksamhet.

Biskop Petrus Canisius Mandagi från Ambon från ögruppen Moluckerna, som är skådeplats för protestantisk - muslimska sammanstötningar under senare år, sade, att antalet katoliker på hans område växer i antal.

Under sammanstötningarna, förklarade han, bar de lokala katolska gemenskaperna upp varje persons värdighet, oavsett religion, och hellre än att ta parti för en av partierna i konflikten arbetade de för att nå försoning, Detta vittnesbörd har lett många till att vilja lära känna mer om den katolska tron,

Beträffande det av USA ledda kriget mot Irakuttryckte biskoparna fruktan, att denna konflikt kan orsaka återuppblomstring av muslimsk fundamentalism, däribland i Indonesien.

Det kommer nästan säkerligen att bli en ny våg av islamsk fundamentalism, sade biskop Situmorang till Fides. Men jag litar på att vår kristen- muslimska dialog inte skall påverkas. Vi har starka band med andra religiösa ledare i vårt land.

Som ni vet, gjorde för endast en eller två veckor sedan en delegation indonesiska religiösa ledare ett besök hos påven Johannes Paulus II med ett budskap om understöd för världsfreden. Jag tror, att det tack vare detta vittnesbörd från religiösa ledare inte kommer att bli någon öppen konflikt mellan kristna och muslimska trosbekännare.

Biskop Mandagi anmärkte: I Indonesien är de fundamentalistiska grupperna små, men de understöds av internationella nätverk, något vi såg på ögruppen Moluckerna. Det finns faktiskt grupper och partier, som försöker utnyttja islam för sina egna syften.

Det är mycket lätt att identifiera amerikanarna med kristendom och irakierna med islam och att se konflikten som ett religionskrig, sade biskopen i Ambon. Kyrkan i hela världen måste vara ett eko av den Helige Fadern i hans påstående att detta krig inte har något med religion att göra. Detta måste göras klart med offentliga demonstrationer och påståenden av religiösa ledare, så att budskapet kan nå ut på gräsrotsnivå.

Översättning: Gunilla Gren