NYHETER; MUSLIMER KRISTNA


Sammandrabbningar mellan muslimer och kristna i Nigeria

Översättning till svenska från:
Zenit.org

Våldet i Nigeria inte enbart en konflikt mellan kristna och muslimer. En missionär pekar på arbetslöshet och fanatism.

KADUNA, Nigeria, NOV. 24, 2002 (Zenit.org). - Syster Semira Carrozzo har sina egna tankar om sammandrabbningarna i Nigeria.

"Det är viktigt att man börjar dela upp människorna i detta land i 'goda' och 'dåliga' i stället för muslimer och kristna", säger abbedissan i Oblates Community of Nazareth i Kaduna, huvudstad i den nordliga provinsen med samma namn, berättar Misna agency.

Syster Carrozzo har bott i Nigeria de senaste 16 åren. För fem år sedan flyttade hon från Lagos till Kaduna, en plats med stora spänningar och etnisk-religiösa sammandrabbningar mellan muslimer och kristna.

"Våldet dök upp just som en sommarstorm, då alla mer eller mindre väntade det" säger syster Carrozzo. "Under de senaste fem månaderna talades det bara om fred och fredlig samlevnad. Sedan, plötsligt och oväntat, bröt "helvetet" löst.

Det bor åtminstone 1 miljon människor i Kaduna, och båda religiösa grupperna gör anspråk på att vara i majoritet.

I en intervju i Misna, förklarar syster Carrozzo scenariot då våldet bröt ut. Ett uppbåd av militanta muslimer startade våldsamma kravaller i protest mot Miss World tävlingens festligheter som skulle äga rum i Abuja i december.

"Vi har redan verkat här i Kaduna under några år och startat ett utbildningsprogram, en förskola och en lågstadieskola där vi tar emot, undervisar och ger ett mål mat till 500 barn dagligen -- kristna och muslimska barn," förklarar syster Carrozzo.

Vi har en nära gemenskap med de muslimer som kommer till vår skola," tillade hon. "Det är viktigt att de som ser förhållandena utifrån förstår detta och blir medvetna om denna verklighet. Folket, invånarna -- muslimer och kristna -- lever och arbetar nära varandra.

"Mina muslimska vänner var de första att ringa och fråga hur det gick för mig. Sedan började emellertid fanatikerna att gå till aktion. Fanatiker finns på båda sidor och när de dyker upp börjar allting bli svårt."

Tidigare har provinsen Kaduna genomlevt svåra spänningar mellan de två grupperna. Under tre krisperioder -- 1987, 1992 och 2000 -- sönderföll hela nordliga delen av Nigeria på grund av våldsamma sammandrabbningar som krävde minst 2000 liv.

"De ansvariga för denna tragedi är fattiga ungdomar, många av dem arbetslösa, i ålderna 17-18 år, alla redo att sälja sig själva för 100 naira," säger syster Carrozzo. "Kaduna är inte något av de fattigaste områdena i landet, men trots att det anses ha en industriell kapacitet, finns nöden just runt hörnet."

Hon fortsätter: "De unga är de som lever under de sämsta förhållandena, de flesta är arbetslösa. Hur lång tid tror ni det tar att manipulera dem? När den första förvåningen gått över, reagerade de kristna med samma grymhet och spiralen slöt sig. Som alltid är de oskyldiga de som lider mest av fanatikernas vådshandlingar och dessa våldshandlingar utförs av bägge sidorna.

"Resultatet är uppenbart. Många mister livet. Sjukhusen fylls med sårade och hat och förbittring är de spår som lämnas kvar och effekterna känns under lång tid.

"Myndigheterna diskuterar och manar till fred," tillägger syster Carrozzo. "Men de fattiga som förlorat sina hem, det lilla de ägde eller kanske en släkting eller en vän helt enkelt, de kommer att bära den vrede och de sår som sådana händelser lämnar i en människas inre. De som alltid får betala är de svaga."

"Fader Gemisi Iyere, en nigeriansk stiftspräst, las in på sjukhus och hans tillstånd är kritisk," säger syster Carrozzo. Han blev svårt slagen och hans hus brändes ner. Det finns många döda och sårade. Jag har talat med andra präster, systrar och bröder och alla är sysselsatta med att begrava människor. Det är det fullständiga vansinnet!"

"För ögonblicket är situationen lugn, det myllrar av poliser och militärer på stadens gator, medan folket är förskansade i sina hem på grund av utegångsförbudet," säger hon till Misna.

Ungdomsgäng tog över gatorna, attackerade människor, förstörde egendom och lämnade 215 döda och hundratals sårade efter sig, rappporterade Röda Korset i dag. Våldet fortsatte till sent på lördagskvällen, säger Associated Press.

Abbedissan bekräftar att demonstranterna attackerade också många religiösa byggnader och kristna helgedomar. Det hade också rapporterats till Misna att församlingskyrkorna S:t Augustine och det Heliga Korset hade satts i brand. En eldsvåda förstörde även Kadunas Katolska Sekretariats kontor.

Hundratals muslimska fundamentalister -- vissa källor påstod att de var 5.000 -- marscherade in i Kadunas centrum, sjungande "Allah är stor" och vandaliserade egendom. Dagen innan hade en grupp muslimska fundamentalister satt eld på den oberoende tidningen This Day's lokala kontor.

Tidningen hade publicerat en artikel där man påstod att profeten Mohammed skulle gladligen gift sig med en Miss World kandidat. Senare bad tidningen om ursäkt för detta påstående vilket av många muslimer ansågs vara hädelse.

På grund av våldet flyttades Miss World festligheterna till London.Festen kommer att hållas den 7 december, det datum som i Nigeria infaller med slutet på Ramadan, detta på grund av den muslimska folkgruppens uttryckliga önskan.

ZE02112403

En översättning av Yvonne Liljefors


Till KATOLIKnu