Oscarsvinnaren Michael Moore tackar Påven.


Oscarsvinnaren Michael Moore är praktiserande katolik.

Oscarsvinnaren Michael Moore, som i sitt tal på galan kritiserade Bushs krig i Irak är praktiserande katolik. Han skriver på sin hemsida (http://michaelmoore.com)som får 20 miljoner besök per dag vilket är mer än vad Vita husets webbplats får: "Jag skulle vilja tacka Vatikanen", och fortsätter sedan att berätta att han samma söndagsmorgon som Oscarsgalan hade varit på mässan med sin syster och sin far. Under mässan var det något som prästen sa som fick honom att tänka på Påvens uttalande: "Kriget i Irak är inte ett rättfärdigt krig, alltså är det en synd".

Hans bok "Stupid white men" har legat på första plats på USA's bästsäljarlista i 53 veckor och är den bok som säljts mest i år i utanför romangenren.

Just nu arbetar han på en till dokumentärfilm Fahrenheit 911 där han bl.a. skall visa att den förre presidenten Bush stod i affärskontakt med Usama bin Ladins far.


Här följer Michael Moores tal på Osacarsgalan 23 mars:

" Jag har bjudit in mina nominerade kolleger på scenen tillsammans med oss, och vi skulle vilja - de är här i solidaritet med mig, eftersom vi gillar icke-fiktion. Vi gillar icke-fiktion och vi lever i overkliga tider. Vi lever i en tid med fiktiva valresultat, som skapar en fiktiv president. Vi lever i en tid med en man som skickar oss i krig av fiktiva skäl. Oavsett om det är fiktionen med isoleringstejp (Bush hävdar att tejpade fönster ska skydda mot gasattacker) eller fiktionen med "orange alerts" (larmberedskap) - vi är emot detta krig., Mr Bush. Skam över dig, Mr Bush, skam över dig. Och nu när du har både Påven och Dixie Chicks mot dig så är din tid ute. Tack så mycket!".

Daniel Adner

Läs Michael Moore's hela artikel i svensk översättning:

Jag tackar Vatikanen


Till KATOLIKnu