De heliga tre kungarna


De heliga tre kungarna - "De tre vise männen"


De "heliga tre kungarna" var de vise männen från Österlandet, om vilka Matteusevangeliet berättar: "där fann de barnet …och de föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld, rökelse och myrra" (Matt 2:11).

"Kungar från Tarshish och fjärran kuster skall komma med gåvor, kungar från Saba och Seba skall bära fram sin tribut." (Ps 72:10)

Mosaiken kan ha sett ut som den i Sant Apollinaire Nuovo in Classe i Ravenna som är från 550

"De gick in i huset, och där fann de barnet och Maria, hans mor, och föll ner och hyllade honom. De öppnade sina kistor och räckte fram gåvor: guld och rökelse och myrra."(Matt 2:11) nästa Predikan; Epifania, Herrens uppenbarelse

Födelsekyrkan i Betlehem byggdes år 329 av drottning Helena, kejsar Konstantins mor. Över huvudingången fanns en mosaik föreställande de tre vise männen. De bar typiska persiska huvudbonader.
År 614 kom persernas armé till Palestina och förstörde de flesta kristna kyrkor. Men när de kom till Betlehem och såg bilden ovanför kyrkporten förstörde de inte kyrkan; de kände igen sina landsmän på klädedräkten. Mosaiken kan ha sett ut som den i Sant Apollinaire Nuovo in Classe i Ravenna som är från 550 c:a (bilden ovan).

Se även:

De heliga tre kungarna"De tre vise männen"


Till KATOLIKnu