Magdi Christian Allam tillskriver
Benedikt XVI sin konversion

Buenos Aires, den 1 april 2008 07:04 (CAN)- I en intervju med den argentinska dagliga tidningen La Nacion sade den italienske journalisten Magdi Christian Allam, den muslimske konvertiten, som döptes av påven Benedikt XVI under påsknattens mässa, att påven spelade en nyckelroll i hans konversion trots det faktum att han före sitt dop aldrig hade mött påven.

Allam förklarade att hans konversion var en "långsam och gradvis process. Sedan jag var liten var jag medveten om den katolska världen, eftersom jag gick i katolska skolor som bedrevs av italienare i Kairo … och detta medgav att jag lärde mig om den katolska religionen från insidan på ett korrekt sätt."

Han pekade dock på två faktorer som påverkade hans konversion; de hot han tog emot för att han ifrågasatte islam och påven Benedikt XVI:s person. De hot han tog emot och som började 2003 ledde honom att reflektera inte endast över realiteten i den islamiska extremismen och terrorismen utan även över islam som religion. "Jag tvingades analysera Koranen och Muhammeds gärningar och tankar, och jag upptäckte att det finns djupa tvetydigheter som tillåter att man legitimerar våld och terrorism."

"Den andra faktorn var att jag hade mött olika katoliker med vilka jag kände mig helt harmonierad, eftersom vi delade samma värderingar. Naturligtvis var den mest inflytelserika personen i denna konversion påven Benedikt XVI, som jag aldrig personligen hade mött före mitt dop under påsknattens mässa", avslöjade han. Allam säger att detta var "första och enda gången" han personligen mötte påven.

"Som journalist följde jag alla aktiviteterna hos Benedikt XVI och jag var helt fascinerad av hans tänkande. Jag delade helt hans uppfattning om oupplösligheten mellan tro och förnuft. Jag var alltid fascinerad av denne påve, ty han är inte endast en stor trons man utan även en stor förnuftets man. Jag tror att många fruktar påven, inte på grund av hans tro men på grund av hans förnuft, hans förmåga att utmana dem i förnuftets område", sade Allam. Han betonade att han aldrig bad om "att bli döpt av påven". "Förra året talade jag förtroligt med Msgr Rino Fisichella, rektor vid Lateranuniversitetet, och jag började tillsammans med honom en resa i spirituell initiation i kristendomens sakrament. Under denna resa fördes möjligheten att bli döpt av påven på tal", sade han.

"Då detta är sagt kan jag säga att jag är uppriktigt sårad och ledsen, ty det finns katoliker som reagerade och säger: 'Varför blir han inte döpt i en liten församling av vilken präst som helst?' Det jag läser mellan raderna är en kritik av Magdi Allams dop på grund av hur det utfördes, som om det vore en förlägenhet, eftersom det kunde ha gjorts mer diskret och reserverat. Och påvens attityd betraktas som en provokation. Det jag säger är, att jag är stolt över att ha konverterat, att ha gjort det offentligt och att jag kan tillkännage det "med livet i behåll", sade han. Enligt Allam finns det på vägen en ansträngning att diskreditera honom och angripa påven, men han sade att få ta emot dopet av påven är "den största gåva livet kunde ge mig och var ett vittnesbörd för många muslimer jag känner som konverterade här i Italien men som lever sin tro i hemlighet av fruktan."

"Jag tror att det jag gjorde - och det var inte något planerat- var riktigt, var något gott och jag tror att påven var ytterst vis genom att tillåta trosskälen segra över diplomatiska och politiska hänsyn", tillade Allam.

"Vi måste skilja mellan islam som religion och muslimer som folk. Om jag beslöt att konvertera, är det helt tydligt att jag gjorde så eftersom jag utvecklade en negativ uppfattning om islam. Om jag tyckte att islam skulle vara en sann och god religion, skulle jag inte ha konverterat. Jag skulle fortfarande vara muslim. Men vi bor i ett Europa som är vämjeligt på grund av relativism och som är förpliktat till politisk korrekthet. Så vi måste säga att alla religioner är likvärdiga, det spelar ingen roll vilket innehåll de har och vi kan inte säga någonting som kommer att såra känslorna hos någon annan. Men jag förkastar detta, ty jag tror att utövningen av frihet att uttrycka sig inte kan begränsas. Och jag säger vad jag tycker", sade Allam.

Översättning till svenska från http://www.catholicnewsagency.com/new.php?n=12209%20-%2032k


Till KATOLIKnu