Halloween

En artikel från Smålandsposten 1999-11-02


Denna sida uppdaterades 2019-03-31

Halloween betyder egentligen All hellows even (alla helgons afton), en gammal keltisk tradition. Halloween firades egentligen den sista oktober, natten då sommaren tog slut. Den här natten trodde man också att onda väsen och spöken var i farten, därför tände man eldar för att skrämma bort dem. I folktron härskade Samhain över de döda och just den här natten tillät han dem att återvända till sin jordiska boning innan de överlämnades till himmelriket.
Firandet har spritt sig från Skottland och Irland till USA där halloween numera är en av de största helgerna på året.
Hit hör de utskurna pumporna som föreställer dödskallar.
Halloween är fr. a. Barnens helg. De knackar dörr och ropar "trick or treat", bus eller godis, för att på det sättet hota med skrämmande upptåg om man inte får något till skänks.

Varför inte fira halloween helgen före allhelgonahelgen? Halloween infaller egentligen den sista oktober, vilket är dagen före den gamla allhelgonadagen som vi sedan 1950-talet flyttat till nästkommande helg. även om man inte tror borde det vara en viktig sak att minnas de avlidna. Ett ökat behov finns av ritual, t ex att tända ljus.

Det första ljusträdet kom 1968 till Uppsala domkyrka, men nu har alla kyrkor någon form av ljusbärare. I samband med katastrofer, som Estonia och Göteborgsbranden har ljus och blommor vid platsen spelat en stor roll.

Det kommersiella genombrottet skedde i fjol och det är perfekt för att fylla tomrummet mellan sommarreorna och julhandeln.
Förr började vi så smått med julen så här års men det var många som reagerade på att det var för tidigt. Därför har handeln de senaste åren satsat mer på halloween och den har mottagits väl hos konsumenterna. Det blir tillskott i kassan inte för att man säljer halloween-saker för så stora summor utan för att man lockar kunder till butiken.
Totalt sett ökar inte handelns försäljning.
Det beror enligt Rolf Karp på att det inte blir några extra lediga dagar.

(Från Smålandsposten 99 11 02).


Till KATOLIKnu