Altötting


Denna sida uppdaterades 2019-05-04

"Bayerns hjärta" en känd Mariavallfartsort

Altötting hör utan tvekan till de stora Mariavallfartsorterna i Europa. Varje år kommer nästa 1 miljon pilgrimer. Vår Frus kapell är en tillflykt för människor i nöd och bekymmer. Under århundradenas lopp har det byggts en rad kapell och kyrkor runt Vår Frus kapell. Människor kommer för att be om Guds Moders och den helige Konrads förböner. Mer än 40 000 pilgrimer kommer årligen till Altötting gående till fots. Liksom i Lourdes finns där nu ljusprocessioner. Kapucinermunkar hjälper till att ta hand om de talrika pilgrimerna. Särskilt många kommer den 15 augusti, dagen för jungfru Marias upptagning i himmelen och pilgrimsortens patronatsfest.
Från att endast ha varit en by har Altötting vuxit i storlek och har nu 11 900 invånare.

Alltsedan 1489 är Altötting en betydande vallfartsort. Då började vallfärden till Vår Frus heliga kapell. Två under orsakade, att orten blev pilgrimsort. Ett treårigt barn drunknade i den närbelägna Mörnbach. I sin nöd och förtvivlan rusade modern med det döda barnet till Mariakapellet. Hon lade det på altaret och bad om att barnet skulle få liv igen. Ett under skedde. Barnet slog upp sin ögon och lämnades tillbaka till sin moder. Ett annat barn, 6 år gammalt, föll under skördetiden under den tungt lastade vagnen och blev överkört. Därvid fick det så svåra skador, att det såg hopplöst ut. Återigen blev tillflykten till Guds Moder ett barns räddning. Sedan dess kommer människor från när och fjärran med sina sorger och bekymmer i stor tillit till Guds Moder i Altötting. De kommer också för att tacka för hjälp de fått. De många tavlorna med bilder, varav de äldsta härstammar från 1501, och de talrika votivgåvorna bär vittnesbörd om detta. Kort efter år 1300 uppställdes den nuvarande 64 cm stora Mariastatyn i oktagonen. Statyn härstammar troligen från Lorraine och kom till Altötting genom cisterciensermunkar från det närbelägna klostret i Raitenhaslach. Det finns olika förklarinar till den svarta färgen på Mariastatyn. Allmänt sägs den svarta färgen komma av röken från de många ljusen och på grund av oxidering av ett silverskikt under färgen. Dock säger redan Höga Visan (1:5) i Gamla Testamentet: "Svart är jag, dock är jag vacker". Kyrkan har alltid menat, att detta syftar på Maria.
Men Altöttings historia börjar inte först, då orten blivit vallfartsort. Den sträcker sig tillbaka till förhistorisk tid. Altötting inträdde i historiens blickfång år 700 eller kort tid innan, då platsen blev residens för de bayerska hertigarna. Vid denna tid byggdes troligen också oktagonen som ett dopkapell. Senare blev hertigarnas residens konungsligt palats. Karlmann, Karl den stores barnbarn och kung i den östliga delen av det karolinska kejsardömet, valde Altötting som sin favoriten bland residensplatser.

877 grundade han ett kloster och byggde den första klosterkyrkan. Karlmann dog 880 och begravdes i den kyrka han byggt. Hans kvarlevor vilar nu i den på samma plats byggda nuvarande sengotiska kloster- och församlingskyrkan framför "folkets" altare. Den senare kyrkan invigdes 1511 och blev nödvändig på grund av den stora tillströmning av pilgrimer, och då den romanska kyrkan (den andra klosterkyrkan invigd 1245) hade blivit för liten. Om den romanska kyrkan påminner fortfarande de nedre fönstren i tornet och den stora dopfunten. De karvade dörrarna vid norra och södra dörrarna och det stora krucifixet på norra väggen i kyrkans interiör vittnar om detta byggnadsverk.

Det heliga dopkapellet, nådeskapellet, oktagonen, har bibehållit sin ursprungliga form. Strax efter det att orten blivit vallfartsort byggde man till mittskeppet och processionskapellet. Den nära förbindelsen mellan den regerande bayerska familjen och pilgrimsorten hade redan från början stor betydelse. Familjen Wittelsbacher, som sedan 1180 regerade i landet, har inte endast genom rika votivgåvor förlänat Mariahelgedomen yttre glans utan också gjort kapellet till sin egen pilgrimsplats. De vigde sig själva och sitt land till nådesdrottningen i Altöttingen. De såg också till, att deras kroppsliga hjärtan skulle placeras där i urnor då de dött. På så sätt skulle de alltid vara med Vår Fru och Moder. Kurfursten Maximilian I (1567-1651) var den förste som förordnade om detta. även hjärtat från greve Tilly (1559-1632), fältmarskalken i 30-åriga kriget, vilken ärade Maria högt, vilar i nådeskapellet. Hans kropp begravdes i Tillygraven nära klosterkyrkan. "Siverprinsen", till höger om vår undergörande Frus altare, tillkom 1737 som tack för prins Max Josefs tillfrisknande från svår sjukdom och bär vittnesbörd om det stora förtroende familjen Wiuttelsbacher hade för Guds Moders förbön.

Altötting kallas "Bayerns hjärta". Inget uttryck kan bättre beskriva den stora betydelse bönen och tron har i det bayerska folkets liv. Det gamla kapellet med dess mirakulösa staty har blivit centrum för det katolska Bayern.

Av stor betydelse var det,att jesuiter slog sig ner där 1591 och franciskaner 1653.
St Magdalenakyrkan, som byggdes ut i barockstil i slutet av 1600-talet, var tillsammans med tillhörande kloster jesuiternas hem i Altötting, tills klostret stängdes 1773. Kyrkan och klostret övertogs först av malteserorden, senare av redemptorister och 1874 av kapuciner.

På slutet av 1800-talet växte antalet pilgrimer så mycket, att man måste bygga en stor vallfartskyrka .P Joseph Anton Kessler, beskyddare av St Annas kloster, lät slutligen bygga den påvliga basilikan, St Annas basilika, år 1910-1912 med 6 000 sittplatser. Han såg även till, att kanoniseringsprocesen genomfördes för broder Konrad.

Broder Konrad framställs som vägvisare till Kristus. Broder Konrad föddes 1818 i Rottal i Niederbayern. Då han var 14 år dog modern och 2 år senare fadern. Redan som barn var han mycket from. Då han var 31 år inträdde han i kapucinerorden. I 41 år var han i St Annas kloster i Altöttingen, där han betjänade pilgrimerna. Han dog 1894. Påven Pius XI förklarade honom salig 1930 och helig 1934. Sedan dess har man ärat den helige Konrad över hela jorden. Han helgade sitt liv genom offer och genom att ta sig an de fattiga. Sedan 1961 kallas St Annas kloster broder Konrads kloster.

Besöket av påven Johannes Paulus II i november 1980 har spelat en avgörande roll för Altöttings historia. Han meddelade, att han kom dit som pilgrim. 200 år tidigare hade Altötting åtnjutit ett annat påvebesök. Då påven Pius VI 1782 reste från Wien till München stannade han på den undergörande platsen 29-30 april.

I Altötting finns en St Michaelskyrka med kyrkogård. Kyrkan byggdes 1383 men fick nuvarande gestaltning först 1469.
En grundlig renovering ägde rum 1967-1969.

översättning Gunilla Gren

Till KATOLIKnu