Katolska nyheter

Kondomer är inte svaret för Zambias epidemi,
säger AIDS-bekämpande nunna

9-Februari-2007 -- Catholic News Agency

Den engelska texten http://www.ewtn.com/vnews/getstory_print.asp?number=75698

Königstein, den 8 februari 2007 (CNA). Att predika kyskhet och trohet är "det enda sättet" att ta itu med en AIDS-epidemi som far fram över Zambia enligt en nunna, som har upprättat ett hospits för människor smittade av HIV. Syster Maria Crucis Beards förklarade nyligen hur ineffektivt det är med kondomer och hur kampanjerna verkligen uppmuntrar promiskuitet.

I en intervju med "Aid to the Church in Need" (ACN), sade hon, att de flesta invånarna I Zambia felaktigt trodde, att kondomerna gav en garanti mot spridningen av HIV.

"Jag tror att det enda sättet att ta itu med den kritiska situationen är att berätta för människor om betydelsen av kyskhet och trohet. Kondomerna har varit fritt tillgängliga under tio år eller mer, och ändå har det inte varit någon tydlig förändring av HIV- kvantiteterna. Det står klart, att kondomerna inte är verksamma", sade hon.

Sr Crucis betonade behovet av handling mot HIV och sade, att upp emot 200 000 invånare i Zambia har att trängande behov av behandling av HIV med antiretrovial behandling, och omkring häften av alla allmänna sjukhusintagningar inbegriper människor smittade av sjukdomen.


Till KATOLIKnu